پیوند-قرنیه
service-ight-box

پیوند قرنیه 

برای این‌که نور بتواند به شبکیه چشم برسد و ما اجسام و اطراف را ببینیم ، باید از قرنیه عبور کند ؛ به همین دلیل شفافیت آن بسیار اهمیت دارد . زمانی که مشکلی برای هر یک از لایه‌های قرنیه ایجاد شود ، قرنیه به تدریج کدر شده و شفافیت خود را از دست می‌دهد . در این موقع پیوند قرنیه لازم است .

شاید شما هم درباره عمل پیوند قرنیه مطالبی شنیده باشید ؛ البته وقتی اسم پیوند قرنیه را می‌شنویم معمولاً عمل جراحی سنگین و دشواری را تصور می‌کنیم که عوارض زیادی هم برای بیمار دارد؛ در حالی که جالب است بدانید امروزه برخی از انواع پیوند قرنیه حتی بدون نیاز به بیهوشی و بخیه انجام می‌شود .

پیوند قرنیه یک عمل جراحی است که طی آن قسمت آسیب دیده قرنیه بیمار برداشته شده ، با یک قرنیه جدید سالم جایگزین می‌گردد . پیوند قرنیه معمولاً به یکی از این دلایل انجام می‌شود :

  • ایجاد دید بهتر در مواردی که کدورت قرنیه باعث تاری دید شده است.
  • ترمیم سوراخ قرنیه برای حفاظت ساختمان های داخل کره چشم.
  • درمان درد چشم در مواردی که به علت بیماری یا تورم قرنیه درد شدید وجود دارد.
  • ریشه کن کردن عفونت در مواردی که عفونت قرنیه با دارو درمان نمی‌شود.

چه بیمارانی تحت جراحی پیوند قرنیه قرار می گیرند ؟

افرادی که دچار کاهش بینایی به دلیل ورم قرنیه ، کدورت قرنیه و یا نازکی قرنیه می باشند .

همچنین افرادی که عفونت های قرنیه مقاوم به آنتی بیوتیک ها را دارند ، به طور کلی پیوند قرنیه برای بازیافتن بینایی در فردی که دچار قرنیه معیوب می باشد ، بکار می رود .

چشم فرد گیرنده باید شبکیه و عصب بینایی سالم داشته باشد و اگر دچار آب سیاه می باشد باید تحت درمان دارویی قرار گرفته و فشار چشم طبیعی شود .

هر گونه التهاب فعال چشم درمان شده و اشک و پلک ها وضعیت طبیعی داشته باشد .

بیمار باید مصرف داروهایی مثل آسپرین و وارفارین را به پزشک اطلاع دهد .

قرنیه پیوندی از کجا تهیه می شود ؟

قرنیه پیوندی ، پس از مرگ از چشم افرادی تهیه می شود که قبل از مرگ تمایل خود را برای اهدای قرنیه به دیگران ابراز داشته و یا خانواده آن ها با این وضوع موافقت نمایند .

قرنیه های اهدا شده در بانک چشم به طور دقیق معاینه می شوند تا از سلامت آن ها اطمینان حاصل گردد . به علاوه ، تمام قرنیه های پیوندی از نظر بیماری هایی مثل ایدز ، هپاتیت بررسی می شوند تا این بیماری ها به فرد گیرنده پیوند سرایت نکند .

سپس این قرنیه ها در بانک چشم نگهداری می شوند تا به فرد نیازمند داده شوند .

شایع‌ترین علت پیوند قرنیه

بیماری قوز قرنیه بیشترین علت پیوند قرنیه است . افرادی که دچار قوز قرنیه هستند و بیماری‌شان پیشرفت کرده و به کدورت قرنیه منجر شده است باید به چشم‌پزشک مراجعه کنند تا این مشکل برطرف شود .

امروزه خوشبختانه در مورد این افراد هم به کمک روش‌های جراحی و با گذاشتن ایمپلنت‌های داخل قرنیه می‌توان قوز قرنیه را اصلاح کرد ؛ البته این در شرایطی است که ضخامت قرنیه از دست نرفته و امکان این کار را به جراح بدهد .

در مورد بیمارانی که ضخامت‌ قرنیه کمتری دارند و نمی‌توان برایشان از ایمپلنت‌های قرنیه استفاده کرد ، به ناچار از روش‌های پیوند قرنیه کمک می‌گیریم که تشخیص این موارد تنها بر عهده چشم‌پزشک است .

در شرایطی که مشکل در یک چشم ظاهر شود ، با مقایسه دید دو چشم می‌توان متوجه غیرمعمول بودن شرایط یکی از آنها شد . اگر این مشکل به صورت دو طرفه و در هر دو چشم بروز کند نیز کاهش وضوح تصاویر عامل تعیین‌کننده‌ای برای تشخیص بیماری قرنیه است .

افرادی که به بیماری‌های قرنیه مبتلا هستند و به غیر از قرنیه ، بقیه ساختمان چشم‌شان سالم و طبیعی است ، می‌توانند به کمک اعمال جراحی ، دیدی با کیفیت بالا داشته باشند .

پیوند قرنیه هم جنبه زیبایی دارد و هم جنبه درمانی . این عمل بیشتر با هدف کسب کیفیت و افزایش قدرت بینایی انجام می‌شود ، ولی در برخی شرایط نیز در مورد افرادی که دچار آسیب‌های قرنیه شده‌اند و چشم‌شان ظاهر خوبی ندارد ، می‌توان برای برطرف کردن این مشکل از پیوندهای قرنیه کمک گرفت و به ظاهری مناسب و زیبا دست یافت.

روش جراحی :

جراحی با بیحسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام می شود .

قرنیه یک فرد بالغ حدود 5/12 میلی متر قطر دارد و در پیوند قرنیه حدود 5/8-7 میلی متر مرکزی قرنیه گیرنده توسط وسیله خاصی جدا شده و با قرنیه دهنده جایگزین می شود و با بخیه هایی که از سوی سر انسان نازکتر می باشند ، محکم می شود .

عوارض :

در پیوند قرنیه میزان موفقیت بالاست و روش جراحی نسبتاً بی خطری می باشد و اغلب بینایی بهبود می یابد ولی همانند هر عمل جراحی می تواند عوارضی داشته باشد که شامل عفونت ، آب سیاه ، آب مروارید ، رد پیوند و آستیگماتیسم می باشد .

در پیوند قرنیه برخلاف سایر اعمال جراحی پیوندی در انسان ، نیازی به بررسی گروه خونی و یا بررسی سازگاری بافتی بین دهنده و گیرنده نمی باشد و قرنیه سالم هر فردی را می توان به چشم هر فرد دیگری پیوند زد .